Kiertotaloutta Etelä-Karjalassa

Kun Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy rakennutti EU-vaatimukset täyttävän jätteenkäsittelykeskuksen 2000-luvun alkupuolella, valikoitui kumppaniksi Kekkilän omistaja Vapo. Tuloksena yksi Suomen suurimmista kompostointilaitoksista, jossa jätteestä tehdään laadukkaita kierrätyslannoitevalmisteita, kuten tuore- ja maanparannuskomposteja.

Kiertotalous muuttaa jätteenkäsittelyä

Kiertotalous on noussut yhä merkittävämpään rooliin yhteiskunnallisessa keskustelussa, ja asia on vahvasti mukana myös nykyisessä hallitusohjelmassa. Kiertotalouden nousu ja uudelleen käyttöön palautuvan orgaanisen materiaalin määrä on muuttanut myös jätteenkäsittelyä. Hyvä esimerkki tästä on Etelä-Karjalan Jätehuolto, jonka vastaanottamasta materiaalista jo 93 % menee energia- tai materiaalihyötykäyttöön ja vanhalle kaatopaikalle vain 5 % – sekin hyötykäyttöön sopimatonta materiaalia kuten asbestia. Tärkeä osa jätteiden hyötykäytössä on kompostointilaitos, joka kykenee käsittelemään jätteet hyötykäyttöön sopivaksi materiaaliksi.

Etelä-Karjalan Jätehuollon laitoksella kompostoitu materiaali hyödynnetään Kekkilän viherrakentamisen eri tuotteiden raaka-aineina. Näin ravinteet saadaan takaisin sinne minne ne kuuluvatkin, maaperään.

”Me keräämme lietettä ja biojätettä, joka prosessoidaan laitoksessa kompostoinnin tukiaineena toimivien turpeen ja puuaineksen kanssa. Seos ajetaan 20-25 m pitkiin, 5 m leveisiin ja korkeisiin tunneleihin. Näihin puhalletaan ilmaa, jolloin orgaanisessa aineksessa alkaa pakotettu kompostointiprosessi. Lämpö nousee tässä yli 57 asteeseen ja kahdessa viikossa tuloksena on hygienista tavaraa, josta taudinaiheuttajat ovat kuolleet. Aines jatkaa kypsymistään vielä puoli vuotta, kunnes siitä valmistetaan raaka-ainetta Kekkilän tuotantolaitoksille”, kertoo Etelä-Karjalan Jätehuollon toimitusjohtaja Mika Suomalainen.

Toimivaa yhteistyötä

”Kekkilä on ollut meille luotettava yhteistyökumppani, joka on omalla toiminnallaan ollut nostamassa etelä-Karjalan hyötykäyttöprosenttia Suomen huippuluokkaan. Olemme saaneet jäteperäinen raaka-aine hyötykäyttöön kiertotalouden viisauksien mukaan”, Suomalainen iloitsee.

”Tämä on ollut meille hyvä ja järkevä ratkaisu, en voi kuin suositella.” – Mika Suomalainen, Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy

Haluatko lisätietoa Kekkilä Recyclingin palveluista?

Ari-Pekka Hongisto
Operations Manager, sales and production
+358 40 3580 077
ari-pekka.hongisto@kekkila.fi